Pengalaman Menjadi Cikgu Tadika

Sunday, February 28, 2010

Assalamualaikum..

As promised yesterday, hari ni nak buka satu pengalaman menjadi cikgu tadika sementara before masuk belajar. Masa first day masuk kerja tu memang berpinar kepala sebab kat rumah mana pernah ada budak kecil ni..kat rumah kadang-kadang anak sedara ada la datang tapi anak sedara boleh la piat telinga sesuka hati kan kalau nakal sangat..batrisya, nabil, aqil, hazim, zafeer and damia semua dah pernah kena sedas dua..jap..jap..damia rasa tak pernah kot pasal damia dia malu-malu ngn Cujat dia..ok..ok..dah melalut cerita pulak..

Sebelum masuk kerja, I thought kerja cikgu tadika will be the easiest task ever..ye la budak-budak je kot.. tapi unfortunately, it wasn't that easy. Jangan pandang selekeh je jadi cikgu tadika..Bayangkan budak 3 tahun yang bukan saja kita train dia untuk baca buku tapi we help them untuk potty training as well. Ambo ditempatkan untuk kelas budak 3 tahun. well cabaran yang buat ambo migrain balik tu. Dalam kelas eventhough ada 8 orang je cukup buat cikgu dia sesak nafas. ambo terpaksa duduk sandar dekat pintu sebab these rugrats asyik escape keluar dari kelas..hangin satu badan but budak 3 tahun kalau marah dia melalak tak mahu masuk kelas lagi, kan naya..so first day tak tahu trick, ha...terkejar-kejar mengutip rugrats yang dah pun berkeliaran kat luar..dapat tangkap sorang..sorang pulak keluar..budak-budak umur 3 tahun ni, every 30 minutes I have to asked them samada nak pee-pee or poo-poo.. semua kata taknak..tapi bila sorang ni nak pee-pee or poo-poo, semua nak pee-pee and poo-poo..ape berjangkit ke?hehe..dorang pakai pampers tapi dah nama potty training, ambo tak benarkan dorang membuang dalam pampers. nak membuang kena bagitahu teacher.

nak suruh dorang tumpu dalam kelas jangan cakap la kan..memang kena come out dengan pelbagai idea nak dorang hafal bentuk..nak kena jadi budak-budak unuk dorang ikut apa yang kita ajar..huh..pening..

but after all, jadi cikgu tadika will be kenangan yang paling manis. after ajar budak 3 tahun, I ditransfer ke budak 6 tahun pulak.. well, ok la.. tapi some yang rasa pandai tu macam bagus je kata kat ambo "teacher, very easy la..can you teach me something else?"..wah!!nah kau..ambo bagi soalan kuasa dua..ha...easy tak easy? then ambo cakap dengan this boy "everything in this world you must patiently starts from scratch..you have to learn ABC until you are really good at it before you learn how to read..you have to learn 123 before you learn further.."

kesayangan ambo adalah Umyra. she's very cute. I miss her already..every morning, liat nak datang sekolah. kat kelas pendiam. but after enjin dah panas dia paling riuh..tapi Umyra riuh kat ambo je..huhu..Umyra also kena stay after class session sebab her mother masukkan dia untuk daycare. most of the time ambo yang jaga daycare.. sometimes I bawa balik rumah ambo makan tengahari kat rumah.. food kat tadika sangat tak best so ambo hangkut dia sekali. so, dia ni sangat manja. even my sister datang pick me up request nak jumpa Umyra..sebab Umyra suka dipeluk..she's chubby and sangat sedap dipeluk..

so tu je la nak cerita..ada sesiapa kat sini cikgu tadika? care to share pengalaman jo la komen ok..sekarang ni ambo adalah bahan rujuk for my sepupus, angah and yong bila mana anak-anak dorang kat tadika..hehe..

take care and have fun..

XOXO..

4 Kisah Mengisah:

ika honey bunny said...

Mesti payah kan nak jadi cikgu tadika? penat woo layan kerenah buak2.

bulan darling said...

mesti comel2...aduyaii bestt..

Yatre Hayati said...

suka nya....ngan kids..mesti cute kan dorang..

Zati said...

@ika
penat..tapi berbaloi..

@bulan
comel..comel2 semuanya..kalau tak dengar kata, hilang semua comel..hhehe..

@yatre
cute dorang nie..kadang2 nak marah,dorang pandai wat muka cute..terus tak jadi marah.hehe