Memories Of You And You And Also You

Monday, April 26, 2010


Assalamualaikum dan Selamat Pagi..

Pagi-pagi ni just teringin nak share about books yang selalu menemani zaman kecilku. Selalu kalau tak boleh tidur, ambo suka baca buku. bukan buku yang maha heavy isi kandungan dia, just buku kanak-kanak yang pernah suatu ketika menemani tumbesaran ambo sehingga jadi cerdik pandai..wahaha..mengaku cerdik pulak dia..biasa dia ni..hish..

lepas ni, mungkin blog ni akan jadi blog yang review buku kanak-kanak..ahaha..ok..saya mengaku..saya dah tua tapi still sangat-sangat meminati buku kanak-kanak..sila gelak..

 Koleksi Buku Disney

I heart Disney. dari kecil sampai besar ambo memang suka Disney. Ambo ada bercadang one day bila ambo dah settle down, ambo nak kumpul semua buku Disney (sangat bersemangat!!). These books mak ayah yang beli. tak ingat bila mak ayah beli but turns out buku-buku ni la yang meneman tidur ambo kecil-kecil dahulu. Antara semua tu, paling ambo suka baca "Sleeping Beauty". sampai lunyai buku tu ambo buat. ye ambo akui, kecil-kecil dulu berangan jadi Sleeping Beauty..OK!!OK!!dah besar pun berangan jugak..huhu..

Buku Disney Juga

2 buku ni pun dari Disney jugak tapi versi lain dari yang atas. yang koleksi atas tu jenis tebal-tebal yang "Bambi" dan "Peter Pan" ni versi nipis. 

Koleksi Buku Dari Little Golden Book

Ni buku dari Little Golden Book. dari pelbagai range umur. untuk yang kecik-kecik baru nak belajar ada sampai la yang boleh baca. My favourite "Shy Lttle Kitty's Secret Place". yang "Oscar's Book" tu pun enjoy baca. dulu kecik-kecik takde la paham sangat baca tapi dah besar baru paham..miahahaha..

Gift From Grandma Young

buku yang paling disayangi. it was a christmas present from my beloved Grandma Young (Lorraine N. Young). sangat mudah dibaca and also sangat enjoyable. and there's also a note from Grandma in this book.

The Precious Note

Nikki Young is Grandma's granddaughter. It's actually from Grandma off course since Nikki was a year older than me so obviously it was Grandma who bought this book. 

Another Precious Book

I received this book from Aunt Blanche. She was my best friend's mother, Heather. I think this is also a Christmas gift. 

The Precious Note

yes Aunty Blanche. I do enjoy reading this book. and the enjoyable moment never stops. And I hope one day my kids also enjoy the book you gave me. and I will always remember you..Miss You!!

Maxwell Finds A Friend

The Precious Note

yes..we do found a friend in Hawaii and in fact many friends in Hawaii. you guys were amazing and we do have happy memories. 

Pairs

ok. memang mak ayah beli 2 but tajuk lain-lain. mak ayah ada 2 anak dara so kalau sorang dapat sorang lagi tak dapat boleh jadi perang dunia. so untuk mengelakkan perang dunia (walaupun selalu jugak meletus perang teluk), mak ayah beli sorang satu but tajuk lain-lain so that tak gaduh and boleh share.

Mrs. Neil

buku-buku ni pulak pemberian ikhlas dari guru tadika ambo, Mrs Neil. actually Mrs. Neil bukan la guru kelas ambo, tapi guru kelas untuk kelas lain. masa tu ambo cakap dengan dia macam ayam dan itik. Dia cakap english ambo lak cakap melayu pekat ala-ala jawa. tapi dia sabo banyak dengan ambo ajar ambo cakap english. miahaha..agaknya, terus kena darah tinggi cikgu tu pasal ambo sangat tegar cakap bahasa ibunda. dasar degil kepala batu punya budak. 

Buku Berinformasi

Lagi buku berimaginasi tinggi

Buku Tak Pernah Baca

ye..ini la satu-satunya buku yang tak pernah sesekali ambo baca. ambo tak minat k buku ni. Star Wars kan? adeh..memang dari kecik sampai besar ambo tak pernah lagi terlintas dalam hati nak baca. nanti la kot-kot ada anak nanti boleh la minta dia baca and buat ulasan sekali. miahahaha..

So tu je la yang ambo nak cerita pasal buku kanak-kanak. buku mampu merangsang minda kanak-kanak yang sedang membesar. sambil baca sambil otak ligat berimaginasi. sebab tu la ambo kalau birthday anak-anak sedara, ambo lagi prefer bagi buku dari mainan. sekarang buku telah mengalami pembaharuan yang banyak demi untuk tarik minat membaca. ada buku kanak-kanak yang kalau tekan keluar bunyi la, keluar cahaya la.. and dulu ambo ada satu buku pop-up tapi dah hilang ntah kemana. 

bagi ambo setiap buku kanak-kanak yng ambo ada adalah kenangan zaman kanak-kanak yang paling ambo sayang. especially pemberian orang tersayang. 


So..Pupuklah minat membaca..

take care and have fun..
XOXO..

3 Kisah Mengisah:

Bungakopi said...

wahh, byknya buku fairy tales...suka sgt kecik2 dlu bc kat library. btw, nak bg award kat u nih. dtg amik tau..20 minit drp skrg.

haja said...

dear...
really miss you..
suke bace post kat sini...
tapi lagi saya mahu tahu post dari hati kamu..
saya cuba call kamu hari tu..
tp x dapat.. rindu kamu sayang..

Cik Pelangi said...

@bungakopi
hehe..ada award ke..nanti saya datang amek ek..hehe..

@haja
darling..sori..fon dah sebulan aku off..cajer tinggal kat UKM..sori..