Bercuti Ke Mimaland

Saturday, July 10, 2010

Hello peeps...

Jumaat hari tu memang mencabar keimanan dan kesabaran betul la. Malam before bertolak ke Selayang, tak boleh lelap mata langsung. Nak dekat pukul 5 pagi baru dapat lelap tapi pukul 6 dah bangun nak bergerak ke Selayang. Wah...tension...Sampai kat Hentian Seremban, I stop sebab nak beli redbull. Mata terbeliak tapi otak tidur..damn........

Sampai Selayang terus ambil kakak sedara ku yang anggun, Angah (I tau angah tengah senyum kembang kempis hidung) terus menuju ke Klinik Uitm near Hospital Selayang. Dari pukul 9 sampai la pukul 12 lebih kami tunggu ayah tak jugak dipanggil-panggil untuk jumpa doktor..huh...kematu bon2 I. Nasib Angah anggun ada, kalau tak mati kebosanan sebab takde TV nak tengok..Tapi tempat menunggu dia ada kerusi-empuk-sangat-best-boleh-buat-tido-sampai-berdengkur-pun-boleh-tak-sedar. After ayah jumpa doktor (at last....), kami terus pecut g ambil Along di Stesen Putra Gombak. Nasib la I dulu rajin g UIA masa Along belajar sana, kalau tak sumpah I tak tau letak mana Stesennya. 

After ambil Along of kos la terus la tuju ke Mimaland, rumah Mak Ngah (Mak Ngah ni kira 2 pupu I tapi dia lebih tua dari ayah mungkin umur dalam 60+ so terus panggil Mak Ngah). Mimaland ayah kata dulu macam taman tema ada tempat riadah-riadah tapi dah close down so dah takde apa-apa kat situ. Nak dijadikan cerita, ayah dengan yakin penuh riak dan takbur kata dia tau Mimaland ni kat mana. Ok...I tak pernah jejak so I ikut je la..Ayah kata kat belakang Zoo Negara so I pun tuju je la ke belakang Zoo Negara dengan harapan cepat sampai sebab sangat lapar tahan perut dari pagi sebab nak makan banyak-banyak kat rumah Mak Ngah tapi dalam hati tersetik gak "Mak Ngah aritu kata Mimaland kat Gombak kat area-area UIA.." Pastu I sound ayah kata aritu kalau tak silap mak ngah kabo Mimaland kat Gombak. Haish..Ayah tak dulik, ayah kata belakang Zoo..

So kami pun call Mak Ngah (itu pun bila lepas tengok signboard nak ke Kemensah la pulak), Mak Ngah hangin je ngan ayah kata ada ke kat belakang Zoo..Kat Muzium Orang Asli Gombak la ayah oiiiiiiiiii.....Patah balik along drive sebab dia kata dia tau mana letaknya (dekat dengan restoran depan kubur yang dulu dia kata sedap-sedap tapi bila kitorang makan takde la sedap mana pun..caitt)..

Sampai kat jambatan nak masuk bukit Mimaland, Pak Ngah dah sedia tunggu kami. Pak Ngah dengan rilek tanya "Along boleh tak drive naik bukit ni?"..Hai...dalam hati kami ni, tak susah mana kot nak naik bukit bawak keta ayah...miahahaha...gila berlagak la pulak...So kami pun follow Pak Ngah..bukit yang bawah tu rilek je la bawak..Pastu bila belok kanan, alamak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jalan nak ke rumah mak ngah memang adventure. Jalan tu muat-muat satu keta je lalu. Jalan tu kalau tak hati-hati mau nya terjun gaung. dah tu bukitnya mak haih..steep nye mak ngah!!berpeluh Along drive naik bukit. I tak berani nak tengok bawah dah...gaung...Sampaikan masing-masing senyap tak berkata apa nak bernafas pun rasa macam tak mampu..Angah..I know U pun takut kan...Ahahahaha...Dah tu pulak rumah mak ngah nun jauh atas bukit paling atas sana tu. Tak dan I nak amek pic jalan ke rumah mak ngah. nak gerak godak-godak beg cari kamera konon, padahal nak kelip mata pun dah geletar rasanya..

But.......sampai atas, rasa berbaloi fear tadi...sangat cantik and sangat fresh..And.....banyak gila rambutan makan sampai lebam sekarang sakit tekak and batuk-batuk. 

Ok..Let the pictures do all the talking..



See the view belakang Angah, berkabus sebab baru lepas hujan and sangat sejuk...brrr...

this is Pak Ngah and Mak Ngah..sangat mesra alam..

Ni we all baru sampai..masing-masing gigil lagi sebab adventure sangat naik bukit..

Mak, Along and Angah posing before petik rambutan..

cam whoring eventho belakang dorang bukit sangat curam and I know masing-masing ketaq lutut..

this use to be Mimaland punya lake but sekarang dah jadi tempat orang korek pasir..

this is Miki, anjing Pak Ngah bela untuk jaga rumah sebab banyak binatang buas..

Mak Ngah cerita latar belakang Mimaland time ni..


ok..2 orang ni buat-buat rajin je..Mak Ngah yang kutip semua..miahahaha..

Hah!!nak bawak rambutan tu pi mana??ahahaha..

hang intai sapa mandi tu long??

Unfortunately, masa tak izinkan kami duk lama-lama. huhu..Mak Ngah, next time ek kami datang lagi..tapi mak Ngah sediakan kabel car la Mak Ngah..tak berani la nak drive naik...huhu..sangat best gi sana..masa nak turun tu hujan renyai-renyai so jalan agak licin. yang bestnya, before turun Mak Ngah lak dok cerita pasal ada sorang tu bawak keta sampai keta orang tu terbabas masuk gaung..nasib tak apa-apa sebab kebetulan kereta sangkut kat tunggul kayu masa pertengahan gaung tu..mak haih..Mak Ngah wat kami tercengang sementara..aduhai...lemah jantung ku..

Ok la..tu je la update kali ni. Next time kalau I naik lagi nak amek pic jalan naik tu..ha..baru korang tau seriau tak seriau nak naik sana..

anyway, Mak Ngah, kami akan muncul lagi sebab tak puas main kat kebun Mak Ngah. Kebun Mak Ngah sangat best tapi sangat sakit kaki sebab kena naik turun tangga yang pelbagai saiz so kaki akan kejang bila sampai atas. haish...


2 Kisah Mengisah:

Anonymous said...

Salam...cite la pasal mimaland, mcm best jer...seriyes xpernah dgr...asal google je, asek info yg same. huh.

Mohd Asri said...

Zati jalan masuk dia dekat restoran sebelah kubur...dkt sebealah mana yer.. naik bukit dlm tu bpe kilometer yer